tiistai 25. huhtikuuta 2017

Miniatyyripuutarha (ja vinkki äitienpäiväksi!)

Kävimme jokin aika sitten Marin ja hänen poikiensa kanssa Hyötykasviyhdistyksen Miniatyyripuutarha -kurssilla. Olen jo pitkään halunnut koittaa tehdä jonkinlaisen minipuutarhan sisälle; pihallani välillä koitan hieman rakentaa pientä kivipuutarhaa japanilaisine temppeleineen, mutta skaala saisi olla vieläkin pienempi. Pinterestistä olen haalinut viidakollisen ideoita, nyt niitä pitäisi päästä toteuttamaan.

Siispä tuumasta toimeen, ja koska lapset olivat myös tervetulleita kurssille, pääsimme koko poppoo testaamaan, mitä pienoiskoossa saamme aikaan. Mukaan piti ottaa vain laakea, syvä astia, johon puutarhaa aletaan rakentaa, kaiken muun saimme kurssilta kurssimaksua vastaan.

Siinä ensimmäinen ja ehkä ainoa "pakollinen" vinkki: tee puutarha tarpeeksi syvään astiaan. Me teimme tarhamme n. 5-6 cm syvälle laakealle lautaselle, jolloin kasvien juurille ei jää juurikaan tilaa (eikä salaojitusta pääse juurikaan tekemään..). Seuraavaan puutrhaan varaan vähintään 10 syvän astian, jotta kasvit viihtyvät siinä pidempään.

Kohta huomaatte kuitenkin, että lasten kanssa touhutessa ideat pursuilevat, joten lopputulos oli astiaan verrattuna aivan mainio ja toimiva!

Astian pohjalle kannattaa laittaa hiekkaa tai vähän lekasoraa salaojaksi, koska astian pohjaan ei voi tässä tilanteessa tehdä reikää (ellei aio käyttää esim. tarjotinta tai muuta alustaa astian alla). Sitten multaa ja sen päälle haluttuja materiaaleja: sammalta, pieniä kasveja, siemeniä, kiviä.. Kannattaa suunnitella alkuun, millaisen puutarhan haluaa, ja mitä elementtejä ottaa mukaan. Tilaa ei ole himuisesti, ja tässä on helppo lähteä rönsyilmään, eli pienikin ajatustyö ennen työn aloittamista auttaa.

Kannattaa myös miettiä, tuleeko asetelmaan kuivan vai kostean maan kasveja, tai kentien maan muotoja, jolloin pohjaa kannattaa työstää hieman enemmän.

Ja sitten istuttamaan ja koristelemaan! Tässä on vain mielikuvitus rajana (ja sitä ei meidän pikkupuutarhureilta puuttunut!)! Lisäideoita ja vinkkejä voi kurkata myös vaikkapa täältä.


Pohjalle vähän soraa, multaa ja teitä perustamaan

Kiviä, kaktuksia, sammalta

Ja koristeita seka asukkaita!

Tässä tuli puolet hiekkamaata ja puolet multaa

Tiput ja lohikäärmeet sulassa sovussa.
Herneistä versosi myöhemmin lisää vihreää.

Kasvilaatikko tehtiin puusälekaihtimesta kuumaliiman avustuksella.
Pojat muistivat kotona sumutella siemeniä ja kasveja!

Tässä erään toisen kurssilaisen upea huvimaja tuoleineen!

.. ja opettajamme oma puutarha!


Nyt kun olemme testannet hieman, millaista tällaisten puutarhojen ja minimaailmojen rakentaminen on, voin suunnitella hieman aikuisempaan makuun uusia maisemia. Netti on myös pullollaan ohjeita pienten kalusteiden, lisätarvikkeiden tekoon, sekä ideoita siitä, miten "tuunata" kasveista ja luonnonmateriaaleista minimaisemaan sopivia elementtejä. Portti ja aita, keinu, pergola, vesiputous, viidakko.. Näistä taitaa lähteä taas idea jos toinen..!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti