perjantai 21. syyskuuta 2018

Piristystä työpäivään

Työpaikkani muutti kuluneen kesän aikana, ja uusi toimisto toi meille kauan kaivattua lisätilaa. Tila taas toi mukanaan jonkinlaista kalseaa teollista kylmyyttä (vaikka itse ilmastointi on kyllä aivan ihana asia!).. Meillä oli kollegan kanssa jo aiemmassakin työhuoneessamme jonkin verran kasveja, mutta suunnittelimme heti ensimmäisellä visiitillä uudessa tilassa, että lisää kasveja tarvitaan!

Olimme reilu vuosi sitten Marin ja Marin poikien kanssa Hyötykasviyhdistyksen järjestämällä Miniatyyripuutarha -kurssilla ja ainakin minä ihastuin hommaan aivan valtavasti. Myöhemmin tein mm. anopille syntymäpäivälahjaksi pienen puutarhan. Pinterest-tauluni mukaan taidan haaveilla asiasta ihan vakavissani, mutta toistaiseksi en ole antanut itselleni lupaa aloittaa minipuutarhurointia, koska niihin saa myös upotettua valtavasti rahaa, vaikka pienestä puhutaankin. Varsinkin kun pihalla on vielä tuo ihan oikean kokoinenkin puutarha vielä huollettavana ennen talvea.

Koska me kiEMurat koitamme arvostaa kierrätettyä ja tehdä ennemmin vanhasta uutta, kuin hankkia ja tuottaa aina vaan lisää (uudesta) uutta, olen haastanut itseni pohtimaan aihetta tarkemmin ennen kuin pomppaan täysillä tähän harrastukseen mukaan. Sallin itselleni tämän puoliksi kierrätetyn asetelman, koska sen on tarkoitus parantaa työviihtyvyyttäni, ja sen osat voi kierrättää tulevaisuudessa uudestaan. Koitin siis hankkia ja haalia kaikki tarvikkeet kasaan niin viisaasti kuin mahdollista. 


Kaikki valmiina hommiin. Astia, pohjamateriaali, kasvit ja tilpehöörit. Multa puuttuu kuvasta.


Pikkupuutarhan (niinkuin isommankin) suunnittelu on ensimmäinen päätöksiä vaativa asia: millainen puutarha, kuiva vai kostea, rehevä vai kivikkoinen, millainen astia ja mihin valmis puutarha sijoitetaan. Puutarhan voi rakentaa vaikka vanhaan kahvikuppiin, syvään kulhoon, vanhaan puulaatikkoon, kynttilälyhdyn sisälle tai vaikka suoraan pihalle kukkapenkkiin.

Miniatyyripuutarhaa varten tarvitaan sopiva astia, jonka kannattaa olla vedenpitävä, ellet tee sitä pihalle tai aluslautaselle. Riippuen asetelmaan tulevista kasveista, tarvitaan myös hiekkaa ja multaa. Loput koristeet ja elementit voivat olla mitä vain: maastoon voi käyttää sammalta, koristekiviä, astian palasia, käpyjä.. mitä ikinä keksitkin, tai mikä ikinä teemasi onkaan. 

Minä halusin helposti huollettavan puutarhan, joten aloitin suunnittelun kasvikaupasta. Ostin alennuksesta viimeisen rungolliseksi leikatun myrtin, koska se näyttää heti pieneltä puulta. Myrtti oli hieman kuivakassa kunnossa, mutta sen pitäisi viihtyä sisällä ja silläkin on pieni vuosivaihtelu, eli lehdet saattavat tippua ja kasvaa taas keväällä uudestaan.

Olin myös aiemmin jutellut työkaverini kanssa ilmakasveista (tillandsia), joista on viime vuosina tullut melkoinen villitys; nämä ovat huippuja työpaikalla, missä v-o-i olla riskinä se, ettei niitä muista huoltaa liian usein.. Joten nappasin paketillisen niitäkin puutarhaani. 

Aiemmin olin jo päättänyt, että haluan asetelmaan valkoisia kiviä ja muutenkin valoisan tunnelman, eli mukaani kasvikaupasta tarttui vielä koristekiviä siedettävään kolmen euron hintaan. Nämä kannattaa muuten ehdottomasti kierrättää uudestaan muissa projekteissa, ja se on myös helppoa - katso alta kuvista, miten.



Ilmakasvit eivät kaipaa multaa, ne ottavat veden ilmasta. Niitä pitää avoimessa astiassa siis muistaa sumutella.

Aidan ja miniruukut olin ostanut aiemmin anopin lahjapuutarhaan, ja sain ne takaisin, kun
muu kasvusto oli tullut tiensä päähän.. Miniatyyrituoli oli alennuksessa Minilandissa ja samalla
sorruin ostamaan myös minikokoisia mosaiikkilaattoja (jotka tosin eivät päässeetkään tähän
puutarhaan vaan jäivät odottamaan seuraavaa..).


Miniatyyriharrastus voi siis käydä kalliiksi, jos alkaa surffailemaan ja shoppailemaan alan nettikauppoja, ja erikoisemmat, pienikokoiset kasvit voivat olla kalliita. Kasveja kuitenkin löytyy myös luonnosta, ja yhden ruukkukasvin voi jakaa moneen osaan. Kaikki kalusteet, somisteet, koristeet voi rakentaa myös itse. Pelkään pahoin, että olen tipahtamassa tähän minirakennusmaailmaan tulevana talvena, koska näen jo nyt syksyisen metsän täynnä mahtavia rakennusmateriaaleja, ja joka kerta kun avaan skumppapullon, näen korkissa ja sen kiinnikkeissä metallisen puutarhatuolin, pienen pallin, pannunalusen... Pelkään kohta kerääväni jätskitikkuja aitoja  ja ovia varten ja jugurttipurkkeja pönttöuunin rakennukseen..!



Pohjustustyöt sujahtivat hetkessä, ja unohdin ottaa niistä kuvan, mutta laitoin ensin astian
pohjalle hieman soraa, sitten naapurilta ylijäänyttä hiekkalaatikon hiekkaa (tämä on hyvää,
koska hiekka on puhdistettua, joten siinä ei ole seassa siemeniä tai muuta itävää).
Koska myrtti viihtyy kuivahtavassa mullassa, annoin sen muuttaa uuteen astiaan sellaisenaan.
Lannoitetta pitää antaa jossain vaiheessa.

Hetken suunnittelin, mihin miniruukut ja erikokoiset kivet tulevat, lopulta annoin vaan
asioiden tapahtua sen kummemmin asettelematta. Pieni tila täyttyy nopeasti, joten pieni
ennakkosuunnittelu on kuitenkin paikallaan.. Tässä koristekivet tulevat suoraan hiekan päälle
eli ne on helppo kerätä talteen uusia rakennelmia varten.

Ja hups, tähän meni ehkä kymmenen minuuttia!


Ja noin, puutarha oli valmis! Olen heikkona (kaikenlaisiin) valkoisiin kiviin, ja niistä tuli mieleen lomat Kreikassa. Kuivan maan kasvit ja tietynlainen karuus ja koruttomuus viehättivät minua tämän puutarhan kanssa - sen lisäksi että työpaikalle päätyvän asetelman oli oltava helppohoitoinen. Tästä tuli minun subtrooppinen hengähdyspaikka!


Ilta-aurinko vahvisti suunnitelmani hyväksi: tästä tuli pieni välimerellinen kivipuutarha,
joka vie ajatukset sinne, mihin aina eli "oispa loma" :D 

Ilmakasvit on tökätty ruukuihin ilman multaa

Tässä voi viettää pienen ajatusbreikin töiden keskellä..



2 kommenttia:

  1. Tosi kiva miniatyyripuutarha! :) Veikeä, mutta kauniisti toteutettu. Minullakin on kotona ilmakasveja, ne ovat ihania! Helteellä niitä sai kyllä sumutella useammin (niin floristi suositteli), mutta muuten ovat kyllä hyvin kestäneet vaikka välillä vähän unohtuu niiden huoltaminen.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Pitääpä ostaa suihkepullo töihin, varmaan muutkin kasvit siellä tykkäisi sumuttelusta :)

      Poista