tiistai 3. lokakuuta 2017

Nopea iltalaukku

Tässä kesän ja syksyn aikana on tullut testattua yhtä sun toista ideaa, kaavaa ja mallia, kun olemme Marin kanssa miettineet, mitä kaikkea voisimme tehdä myyntiin Naisten Joulumessuille. Tässä yksi - ehkä monelle tuttu - ihanan monikäyttöinen idea, jota soveltamalla saa joka tilaisuuteen ja asuun sopivan pienen (ilta)laukun ihan hetkessä.

Tarvitaan:
- kangasta; mielellään jotain tukevahkoa, ei joustavaa
- vuorikangasta, jos laukun haluaa vuorittaa -- esim. farkusta tehdessä ei välttämätöntä
- nappi, neppari tai magneettinappi, tai vaikka pätkä kaunista nauhaa
- ompelulankaa tai käsin tehdessä jotain hieman paksumpaa esim. kirjailulankaa

Välineet:
- sakset, jonkinlainen mitta, ehkä kynä, nuppineuloja.. riippuen siitä, kuinka tarkka olet (tässä kohtaa rakkaalla ompeluopettajallamme K. Keijälällä nousisi karvat pystyyn; siis tarvitset myös millimetrimitan, suorakulman, merkkauskynä tai -liidun sekä neulan ja lankaa harsimiseen!)
- (liimattavaa) tukikangasta tai extrapala muuta tukevaa (päälli)kangasta tueksi kiinnityksen kohdalle (laukun sisäpuolelle)
- silitysrauta, plus tosiaankin sitä kaava- tai vaikka leivinpaperia siihen väliin, ettei sulata mahdollisesti käytettävää liimatukikangasta (ja vähän mattoa siinä samalla, niin kuin allekirjoittanut tässä yksi ilta juhliin lähdössä "ihan nopsaan vaan laitan tän"-tyylisesti..!) raudan pohjaan kiinni..
- ja vielä ompelukone, tosin ei sekään ole pakollinen, koska käsin ommellenkin saa hauskan mallin aikaan, varsinkin jos osaa tehdä jotain hauskannäköistä reunaommelta, vaikka lapsuusajan rakkaita pykäpistoja! Käsinompeluun siis kunnon silmäneula! 
- käsin ommellessa kannattaa valita materiaaliksi joku purkaantumaton materiaali, kuten huopa tai vaikka nahka! Silloin et myöskään oikeastaan tarvitse saumanvaroja.

Tässä minun peruspohjani ja -kaavani iltalaukulle, joka muuntautuu moneen:


Muutama tarvike; lähdin itse liikkeelle testaamalla laukun kaavaa magneettinappikiinnityksellä.
Valitsin farkkukankaan ja kukkavuorin tähän versioon.

Kaavan tein muistiksi, jos vaikka koko on passeli, niin ei tarvitse aina aloittaa alusta
mittaamalla valmista laukkua. Sommittelin mukaan pienen taskun (tuohon nyt mahtuu
korkeintaan huulipuna) ja läppäosaan vähän muotoa, kun valitsemani kangas on muutoin
hyvin .. eleetön...

Läpän kiinnityksen tein magneettinapeilla, näillä alemmilla puristettavilla versioilla
(pienet hakaset kummankin osan taustalla puristetaan pihdeillä kiinni kankaaseen tehtyjen reikien
läpipujottamisen jälkeen). Tosin ekasta versiosta unohdin sitten nuo "prikat" välistä, jolloin nappi jää
vähän repsottamaan. Asian saa korjattua helposti purkamalla kääntöaukkoa hieman, tai jos prikkoja ei ole,
niin kunnon tuki- tai kovikekangas ajaa myös asian. 

Vuoritin vanhalla jämäkankaalla laukun, ja sisälle tuli tuo pieni tasku; sisälle voi tarpeen mukaan
suunnitella omille tavaroille sopivia litteitä taskuja tai vaikka lenkin avaimille.. En huolitellut
taskun reunoja, leikkasin ne vain harkkosaksilla, ja tikkasin taskun vuoriin kiinni kapealla tuplatikillä.


Kun olet miettinyt laukkusi koon ja mallin (ehkä tehnyt kaavan?), leikkaa päällimateriaalista ja vuorikankaasta samankokoiset kappaleet. Jos laitat sisätaskun, ompele se vuorin oikealle puolelle kohdalleen ennen kappaleiden yhdistämistä. Jos käytät nepparia tai magneettia, on nekin helpoin kiinnittää ennen ompelua - kunhan vain huomioit, että mahdut vielä ompelemaan kiinnityksen vierestä reunat yhteen (varsinkin läpän puolella). Nepparin voi kiinnittää myös lopuksi, mutta kaunein lopputulos tulee, jos kiinnittäviä ompeleita ei näy päällipuolelle.

Tukikangasta kannattaa laittaa kiinnitysten alle; ja ajattelin itse seuraavassa versiossa tukea koko läppäosan, koska se tekee läpästä hieman tukevamman. Koko laukun voi myös tukea tai kovettaa esim. liimakankaalla, ohuella vanulla, huovalla tms., riippuen siitä, millaisen mallin haluat.

Jos et vuorita laukkua, leikkaa esim. päällikankaasta siistit palat tukemaan kiinnitystäsi. Jos et halua repsottavia "saumanvaroja", voit liimata tekstiililiimalla tukikappaleet paikoilleen. Käytän itse välillä myös "räkää" eli kaksipuoleista liimakangasta vastaavissa tilanteissa.

Ompele sitten päällikappale ja vuori yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä kääntöaukko laukkuosan yläreunaan (kuvien kaavassa alareunaan). Kavenna kulmat, käännä ja silitä siisteimmän lopputuloksen takaamiseksi. Sitten taita ja asettele laukku oikeaan muotoonsa ja tikkaa sivut yhteen päältä. Jos ompelet laukun käsin, tarvitsee sinun ommella vain sivut yhteen valitsemallasi tyylillä!



Et voilà! Tässä laukku ommeltuna. Kääntöaukko löytyy tuosta laukkuosan yläreunasta. Koska
laitoin laukkuun näin erivärisen vuorin, pilkottaa se sivuista hieman - minua se ei tässä versiossa
haittaa. Jos haluat, voit leikata vuorin hieman pienemmäksi, jolloin voit silittää käännetyt (mutta vielä
yhteen tikkaamattomat!) reunat niin, että vuori jää selvästi laukun "sisäpuolelle". Kaunis kanttinauhakin
voi viimeistellä vaikka kaikki reunat!

Jätin käännetyt reunat tikkaamatta, mutta toki ne voi tikata päältä, jos niin haluaa.
Tähän voisi sopia vaikka ruskeanoranssi tikkauslanka efektiksi, farkkutyyliin! Saatanpa vielä testata!


Näin yksinkertainen kaava ja nopeasti valmistuva laukku on helppo hurauttaa kasaan, kun huomaa, että sopiva laukku puuttuu. Kaavaa, esimerkiksi läpän mallia, on helppo muuttaa; laukku voi suorakaiteen sijaan olla myös vaikka neliön mallinen, tai samalla idealla voi tehdä kännykälle, tabletille tai pankkikortille pienen pussin. 

Kangas voi olla koristeellinen, sen voi koristella nauhoin, napein, kirjailuin. Kiinnitys voi olla nappi & napinläpi (parasta, jos osaat tehdä upean räätälin napinläven tai jopa kaitalenapinläven kuten mummini teki!), tai se voi olla pitkä, kaunis nauha, vanha vyö, nahkanyöri, joka vain kiedotaan laukun ympäri... Sivusaumaan voit tehdä rannelenkin, tai jopa olkahihnan.

Kun ideoinnissa pääsee vauhtiin, laukkuvalikoima on pian valtava - ei pitäisi loppua vaihtoehdot ihan heti! :) Viittasin jo tuossa mummiini, hän teki minulle pikkutyttönä ollessani aina mekkoon sopivan pienen laukun - samasta mekkokankaasta <3 Siitä ehkä on jäänyt minulle ajatus, että joka asuun pitää olla oma laukku - oli se sitten samaa kangasta tai jotain ihan muuta!


Tässä Marin tilkkulaukku samalla idealla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti