lauantai 22. huhtikuuta 2017

Nappikauppaa

Lukuisten kangaslahjoitusten lisäksi olen saanut monilta tutuilta ja sukulaisilta myös tarvikelahjoituksia kuten lankoja, mystisiä vanhoja neuloja ja ompeluaiheisia kirjoja. Lahjoituksista ja mummin varastoista koostunut suurin aarre lienee loputon nappivarastoni. Kauneimmat ovat jo päätyneet koruiksi ja muutenkin uusiokäyttöön, ja joitain (myönnän!) vain välillä katselen ja ihailen..!

Vaikeinta on keksiä pienille ja yksittäisille napeille uusiokäyttöä. Lamppu välähti sitten yllättävässä paikassa, nimittäin Kevätmessuilla maalijonossa. Edessäni jonossa seisoi tyttö, jolla oli maailman makeimmat napeilla päällystetyt tennarit jalassaan! Wau!

Siitä se idea sitten taas lähti, hetkeksi sen unohdin, kunnes muistin laittaa messuilla salaa nappaamani kuvan Marille viestillä..


Nappivaraston aarteet (kuvassa vain osa niistä) ja vanhat tossut esiin!


Päätin testata vanhojen, pehmeiden kesätossujeni päällystämistä - vähän jo kulahtaneet, ei haittaa jos menee metsään. Pehmeys oli lopulta myös eduksi, koska kärjen ompelu oli kaikkein haastavinta. Kovitetun kärjen (tai kannan) läpi neulan työntäminen vaatii voimaa - ja ehdottomasti sormustimen! Kärkeen on myös pisin matka haparoida tossujen sisäpuolella, joten toisen tossun kohdalla tajusin aloittaa sieltä, enkä vain keskeltä tossua..


Vähän värisuunnittelua sekä tarvittavat välineet

Ja räpylästähän se taas lähti

Mitä litteämpi nappi, sen helpompi asettelu ja työstö. Kantanapit kannattaa siis unohtaa,
ellei haittaa, että ne heiluvat eri suuntiin. Kannattaa myös ommella nappeja hieman limit-
täin toistensa kanssa niin tossun pinta täyttyy tasaisemmin.


Toinen vinkki aloitukseen: kannattaa tehdä ensin kärjen lisäksi myös tossun pohjaa vasten oleva reuna, siellä kun napit on parasta sommitella suoraan riviin, ettei jää liikaa tyhjiä kohtia.

Vinkki numero kolme: käytä vähintään kaksinkertaista lankaa tai jotain vahvempaa ellet jopa karhulankaa. Kaikki helmi- tai paljettikirjailuja tehneet (tai näin koristellun vaatteen/ asusteen omistavat) tietävät, että kannattaa välillä tehdä välisolmuja, ettei yhden napin (helmen/ paljetin) irrotessa koko rivi tai työ lähde purkautumaan. Langan alussa kannattaa tehdä solmu niin langan päähän kuin kankaan pintaankin, kuva alla:


Tuosta läpi ja solmu pintaan, niin alotus on turvattu!


Toinen tossu luonnistui nopeammin kuin ensimmäinen, kun tossun käsittely ja työjärjestys selvisivät kokemuksen kautta. Parissa tunnissa kuitenkin tuli sekä siivottua nappikokoelma että tuunattua kulahtaneet tossut uuteen kesään :) Aurinkokin ehti vielä paistaa pihalla (vaikk lämmin ei vielä olekaan)!








Päällystin tossuista vain kärjet. Näkemäni tossut saattoivat olla teollisesti valmistetut, koska napit olivat niin täydellisessä rivissä, mutta eivät peittäneet tossujen pintaa tasaisesti. Tai sitten jonossa edessäni seissyt tyttö oli todella kärsivällinen tuunaaja - ja se ei taas päde minuun :) Tästä voi hyvin jatkaa, jos siltä alkaa tuntua. Nyt vaan kesää odottelemaan :)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti